pondelok 3. novembra 2014

Ako sa prihlásim na súťaž ???

Súťažné propozície Žilinská gastronomická jeseň 2014


Stalo sa varenie Vašim poslaním? Tak neváhajte a otestujte svoje schopnosti v súboji proti najlepším kuchárom Slovenska. Klub Žilinských kuchárov a cukrárov  pripravil pre tento ročník výnimočné ceny o ktoré môžete zabojovať vo viacerých disciplínach.  Stiahnite si prosím propozície a zašlite nám vyplnené na email klubu - zilinskyklub@gmail.com

tešíme sa na Vašu účasť




heslo pre stiahnutie propozícii v
doc.formáte je heslo: zgj2014




pre stiahnutie vo formáte
pdf je heslo: zgj2014









ŽILINSKÝ KLUB KUCHÁROV A CUKRÁROV
Vás pozýva na súťaž
ŽILINSKÁ GASTRONOMICKÁ JESEŇ 2014
2.DECEMBRA 2014 HOLIDAY INN ŽILINA

Súťažné kategórie:
1. KUCHÁR
SENIOR (určená kuchárom hotelových a reštauračných zariadení)
JUNIOR (určená žiakom stredných odborných škôl)
Súťažné disciplíny:

a) STUDENÁ KUCHYŇA
Možnosti výberu súťažných úloh:
Príprava slávnostnej misy pre 8 osôb s ukážkovým tanierom a 2 druhmi omáčok v omáčniku
Príprava troch rôznych predjedál podľa vlastného výberu
Príprava teplého trojchodového menu vystavovaného na studeno
Poznámka: súťažiaci si môže vybrať 1-3 súťažné úlohy.
b) TEPLÁ KUCHYŇA
Téma:  JESEŇ  NA TANIERI - JEDLÁ ZO ZAJACA ALEBO KRÁLIKA S RÔZNYMI DRUHMI ZEMIAKOV.
/zajaca  ako aj králika pripravovať  s kosťou alebo bez kosti, zemiaky rôznych druhov pripravované ľubovoľným spôsobom/  
Súťažná úloha:
Príprava  dvoch porcií rovnakého jedla z ľubovoľných surovín


3. PEKÁR
SENIOR (určená kuchárom, cukrárom, pekárom a širokej verejnosti)
Súťažná úloha:
Príprava domáceho chleba tradičným spôsobom.


Podmienky a kritériá hodnotenia v kategóriách KUCHÁR SENIOR, KUCHÁR JUNIOR
Súťažná disciplína STUDENÁ KUCHYŇA
- sezónnosť použitých surovín, kombinácia surovín,
- kombinácia tepelných úprav, rôznorodosť tvarov výrobkov,
- hmotnosť jedla
- nápaditosť, kreativita a uloženie výrobkov,
- možnosť využitia v praxi,
- celkový dojem.
Bodové hodnotenie:

- prezentácia a inovácia
(zaujímavá prezentácia a moderný štýl) 0-50 bodov
- úprava a servírovanie
(čistota úpravy, vhodnosť použitých dekorácií, praktickosť servírovania) 0-50 bodov
Spolu 100 bodov

Súťažná disciplína TEPLÁ KUCHYŇA
- použitie  surovín podľa vlastného výberu korešpondujúcich s témou zadania
- pracovný čas 40 minút+ 5 minút príprava pracoviska+ 5 minút upratanie pracoviska(pri nedodržaní pracovného času bude súťažiaci diskvalifikovaný)
- je dovolené mať predpripravené suroviny:
očistená a umytá zelenina(nie nakrájaná)
očistené a umyté zemiaky(nie krájané)
očistené a umyté mäso(nie krájané, naklepané, vyformované, plnené)
v malom množstve základné omáčky(pripravené na ďalšie dokončenie, nie hotové)
časti príloh(tepelne neupravené hotové cestá, tepelne neupravené cestoviny )
ozdoby, chipsy, slamy atď. môžu byť hotové.
Každý súťažiaci si všetky suroviny na prípravu jedla donesie na vlastné náklady, rovnako aj pracovné pomôcky(hrnce, panvice, misky, metličky, varechy, pracovné dosky, inventár potrebný na servírovanie).
Pracovná technológia poskytnutá organizátorom súťaže:
- pracovný stôl,
- malý konvektomat (max na ½ GN, len na pečenie)
- indukčná dvojplatňa .
Súťažiaci si môžu doniesť vlastné elektrické zariadenia (mixér, kuchynský robot.....) pripojiteľné len na 220V.
Bodové hodnotenie:
-predpríprava pracoviska     10 bodov
-hygiena 20 bodov
-dodržanie technologických postupov 30 bodov
-chuť a estetická úprava jedla 40 bodov
Spolu 100 bodov


Podmienky a kritériá hodnotenia v kategórii PEKÁR SENIOR
- príprava 2 kusov chleba tradičným spôsobom (jeden kus určený na degustáciu, jeden kus na prezentáciu),
- vhodnosť použitých surovín,
- nápaditosť a kreativita prípravy chleba,
- celkový dojem.
Bodové hodnotenie:
- prezentácia a inovácia
(zaujímavá prezentácia a moderný štýl) 0-50 bodov
- chuť a estetická úprava chleba 0-50 bodov
Spolu              100 bodov

Poznámka:  Súťažiaci si prinesie inventár potrebný na prezentáciu 1 ks chleba.
Organizátori súťaže doporučujú:
-v  exponátoch nepoužívať nejedlé materiály,
-dodržiavať technologický postup prípravy,
-aplikovať moderné trendy,
-dodržať veľkosť výrobkov,
-rozmanitosť povrchovej úpravy výrobkov,
-nekombinovať mäso s ovocím ( iba v prípade ak ide o plnku),
-vyvarovať sa tmavým výrobkom,
-v plnených mäsách musí prevládať mäso nad plnkou,
-dodržať správne používanie aspiku,
- používať blanžírovanú zeleninu,
- používať primerané množstvá výrobkov,
- okraje mís a tanierov musia ostať voľné,
- doplniť misy a jedlá o omáčky v omáčniku.


Vystavované exponáty  budú kvôli objektivite označené poradovým číslom.
Prosíme súťažiacich, aby si priniesli popisky s úplnými názvami jedál bez udania školy, zamestnávateľa resp. súťažiaceho. Súťažiaci, ktorý nedodrží tieto podmienky bude diskvalifikovaný.




Informácie o priebehu súťaže a časový harmonogram:

Výstava exponátov  sa uskutoční  v priestoroch MILLENIA (1. poschodie hotela) hotela Holiday Inn.

Štartovné
Kategória SENIOR 15,-€   (členovia SZKC 10€ )
Kategória JUNIOR 10,-€   (členovia SZKC   8€ )

Príspevok za štartovné je potrebné uhradiť na mieste.

Doporučený príspevok  na rozvoj gastronómie v Žilinskom kraji:
pre verejnosť 2,-€
pre školy                 0,50,-€ za žiaka

Časový harmonogram:
Registrácia účastníkov súťaže 7,30hod. (do 9,00hod.,  vyloženie exponátov.)
Začiatok súťaže 8,00hod.
Oficiálne otvorenie súťaže 9,00hod.
Obed 12,00-13,00hod. (v reštaurácii hotela Holiday Inn)
Vyhodnotenie a udeľovanie cien 15,00-16,00hod.
Oficiálne ukončenie súťaže 16,00hod.

Súťažiaci v stanovenom termíne (do 25.novembra 2014 ) pošlú s prihláškou receptúru s použitými surovinami.

Vyplnené záväzné prihlášky je potrebné zaslať do 25. novembra 2014  na adresu:
E-mail: zilinskyklub@gmail.com
Tel. číslo: +421 902 214 187

Poznámka: prihlášky zaslané po 25. 11. 2014  budú akceptované podľa poradia a počtu prihlásených súťažiacich.







                                                          R e c e p t ú r a
                                               kuchár



Meno, priezvisko:  ..................................................................................................................

Názov školy / pracoviska, adresa :
.................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................

Názov jedla:
.................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................

Ingrediencie:
.................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................

Technologický postup:
.................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................

Dátum: ...................................................

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára